rss

UAI Podcast

Tutorial mendownload mp3 kuliyah ke dalam iDevice.

Assalamualaikum wbt.

Tutorial ini akan menerangkan cara-cara bagi pengguna iDevice (iPhone, iPod, & iPad) untuk mendownload kuliyah-kuliyah mp3 ke dalam iDevice mereka. Tutorial ini telah diuji menggunakan iPhone 3GS (iOS4.3.3) & iPad (iOS4.3.3). Kami telah uji menggunakan iPhone 4 (iOS5.0.1) tetapi gagal untuk download. Bagi mereka yang tidak memiliki sebarang perkakasan iDevice, saudara/i boleh download menggunakan iTunes. Download iTunes daripada Apple.com. Insya’Allah kalau ada kelapangan kami akan buat tutorial untuk pengguna iTunes.

Langkah pertama, open “iTunes” pada iDevice anda langkah Ke-2, pilih menu “Search“, lepas tu taipkan “kuliyah” / “ustaz azhar” pada search bar kat atas Setelah result carian dipaparkan, pilih tajuk kuliyah yang ingin didownload ke dalam iDevice. Pilih menu “Downloads” untuk melihat progress file yang sedang didownload.
Menu “Download” menunjukkan progress file yang sedang didownload. Setelah selesai mendownload, keluar ke paparan skrin utama kemudian pilih “iPod Pergi ke menu “More” kemudian pilih menu “Podcast
Menu “Podcast” ini akan menyenaraikan file-file yang telah didownload ke dalam iDevice. Pilih kuliyah yang ingin didengar. Akhir sekali, Selamat mendengar.

*Tutorial ini sedikit berbeza bagi mereka yang menggunakan iPad.

P/S: Ambe baru mengupdate mp3 kuliyah kat dalam podcast ni. Hampir setahun dok update. Pening paler rase pasal kene balajor balik. Insya’Allah ambe akan update mp3 kuliyah UAI paling koman sebulan skali.